Recept: beste vegan eiersalade ever

Toen ik nog geen veganist was, lustte ik absoluut geen gekookt ei. Ik lustte dus ook geen eiersalade, walgelijk vond ik het zelfs. Maar: het is al jarenlang het favoriete broodbeleg van mijn mama en toen zij, net als ik, steeds nieuwsgieriger begon te raken naar vegan eten, besloot ik eens vegan eiersalade voor haar te maken. En wauw, ik was zó verbaasd: wat was dit lekker! Ook mijn moeder was meteen groot fan. Sindsdien is dit mijn go-to gerecht wanneer mij wordt gevraagd iets vegans te maken of wanneer ik een potluck bezoek. Het allerleukste vind ik het om dit voor te schotelen aan niet-vegans en hun verbaasde reacties te zien wanneer ze horen dat er geen ei in deze eiersalade zit. Het geheim daarvoor, verklap ik in dit recept.

Tijdens het eerste Big Vegan Sister event (een vegan brunch in Arnhem) kon de eiersalade natuurlijk niet ontbreken en naderhand werd ik veelvuldig om het recept gevraagd. U vraagt, wij draaien! Dit recept is tot stand gekomen met de hulp van mijn favoriete eiersalade-mayo, de friszure veganistische mayo van Jean Bâton.

Foto: Kim de Jong

Foto: Kim de Jong

BESTE VEGAN EIERSALADE EVER

Hoeveelheid: voor 4 personen

Moeilijkheidsgraad: mega makkelijk

Ingrediënten:

  • 1 pot vegan mayo van Jean Bâton (verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn, Jumbo, COOP en Plus)

  • 150 g gekookte pasta (ik gebruik penne of fusilli)

  • 100 g kikkererwten (uit blik of zelf gekookt)

  • 1 bosje bieslook

  • optioneel: 1 kleine ui

  • mespunt kurkuma (voor de kleur)

  • zwart zout (ook wel kala namak genoemd, te koop bij toko’s, vegan winkels als Veggiedeli en Vegabond of online, let op: dit zout ziet er vaak niet zwart maar roze of grijs uit)

  • zwarte peper

Extra:

Ik gebruik voor dit recept een hakmolentje, je kunt ook gerust een staafmixer gebruiken.

Bereiding:

Hak de pasta en de kikkererwten samen fijn in het hakmolentje. Zorg dat er nog grove stukjes zichtbaar blijven. Doe de gehakte pasta en kikkererwten in een kom.

Hak de bieslook en evt. de ui fijn en voeg toe aan de gehakte pasta en kikkererwten. Meng dit geheel met de inhoud van één pot mayo.

Voeg kurkuma toe tot de eiersalade een mooie gele kleur heeft. Voeg zwarte peper en zwart zout toe naar smaak. Het zwarte zout (ook wel kala namak genoemd) bevat veel zwavel en ruikt en smaakt daarom gigantisch naar ei. Voeg niet té veel toe, het is beter om nu iets te weinig toe te voegen en er nét voor het serveren nog een klein beetje zwart zout overheen te strooien. Het blijft tenslotte zout en door het zwavelgehalte stinkt het behoorlijk wanneer je er te veel van toevoegt.

Meng alles door elkaar en voilà! Je eiersalade is klaar! Serveer op een dikke snee brood en enjoy. Je kunt de eiersalade een paar dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Als je er vanaf kunt blijven dan ;)

Foto: Kim de Jong

Foto: Kim de Jong


Hebben jullie ook honger nu? Ik ben zo benieuwd wat jullie van mijn recept vinden! Tag je me wanneer je mijn eiersalade hebt gemaakt? Vind ik suuuper leuk om te zien!