Vegan hotspots: Krakow

Afgelopen december bezochten Randy en ik Kraków in Polen. De stad heeft me in positieve zin verrast met al haar vegan opties! De één wat beter en lekkerder dan de ander (we hebben ook hele vieze dingen gegeten zoals aardbeien dumplings - BAH), maar opties waren er genoeg. Ik zet voor jullie mijn vijf favoriete vegan (friendly) hotspots van Kraków op een rijtje.

1 - Veganic Restaurant

In dit restaurant aten we op onze eerste avond in Kraków en damn, ik was echt onder de indruk. Vooraf at ik een heerlijke maissoep en als hoofdgerecht at ik polentafrietjes met nog iets lekkers, maar ik moet jullie eerlijk bekennen dat ik niet meer precies weet wat. Het eten was heerlijk op smaak, de porties prima van grootte en de ambiance in het restaurant fijn. Echt zo’n restaurant waar je zowel heen gaat voor een eerste date als met een groepje vrienden om een gezellige avond te hebben. Dikke aanrader wat ons betreft! Veganic is een duurder restaurant, maar omgerekend ben je hier maximaal €10,00 kwijt voor een hoofdgerecht. Lang leve de Zloty!

2 - Taj Krakow

In dit restaurant hebben we twee van de vier avonden gegeten en dat zegt denk ik al genoeg! Ze hebben er een aparte vegan kaart met meerdere opties. Super fijn, want zo heb je wat te kiezen én weet je zeker dat het helemaal plantaardig is. We aten hier, verdeeld over de twee avonden, tom kha soep, huisgemaakte loempia’s en verschillende soorten curry’s met rijst en Thaise salade. Het enige waar we niet over te spreken waren was een kokoswater toetje waarbij ze iets teveel los waren gegaan met de agar agar. Niet voor herhaling vatbaar. De rest zeker wel!

3 - Miąższ - Brunch & Juices

Dit tentje is een ontbijt- en lunchplek waar je sandwiches, sapjes en wat zoetigheid kunt kopen. Toen wij hier wat aten, waren er twee vegan sandwich opties en die waren allebei mega lekker! Eentje met o.a. guacamole en cherrytomaatjes en eentje met gemarMiąższ - Brunch & Juicesineerde tofu en basilicum., vooral die laatste vonden we erg lekker. Kost geen drol als je het omrekent naar Euro’s, dus ik pakte lekker twee broodjes per keer (eentje vond ik net niet genoeg). Ze verkochten er ook vegan haverkoeken (beetje droog, maar wel lekker) en je kunt je eigen sapje laten samenstellen. Aanrader!

Broodjes en een vers sapje bij Miąższ

Broodjes en een vers sapje bij Miąższ

4 - Ganesh Indian Restaurant

Nadat we een hele dag hadden rondgelopen in Auschwitz (verplichte kost wanneer je naar Kraków gaat als je het mij vraagt), waren we wel toe aan wat lekkers. We kwamen terecht bij Indiaas restaurant Ganesh en dat bleek goed uit te pakken. Het restaurant zit onder de grond en is heerlijk kitsch ingericht. Volgens mij gingen ze voor de ‘luxe’ uitstraling, maar dat is niet helemaal gelukt. Dat mag de pret niet drukken daarentegen, want over het eten heb ik niets te klagen. De bediening was goed op de hoogte van wat wel en niet veganistisch was en we hebben verschillende curry’s besteld met daarbij pappadums en chutney. De porties waren ruim, het eten was lekker en aan het einde van de avond zaten we goed vol. Just the way I like it! We hadden zó veel honger en het smaakte ons zó goed, dat we helemaal vergaten om foto’s te maken. Geloof me maar gewoon: het was lekker, haha.

5 - Farma Burgerownia Roślinna

En last but not least: Farma. Een soort hybride van een healthy sapjeszaak en een junkfoodbar, een topcombinatie als je het mij vraagt! Ze verkopen hier zowel sapjes als frisdrank en zowel salades als burgers, hotdogs en wraps met gyros. Hun specialiteit? Sausjes! Ze maken echt meeega lekkere varianten van bijvoorbeeld mayonaise en aioli. Bovendien verkopen ze hier pierogie, de Poolse specialiteit op culinair gebied. Die hebben wij hier niet geproefd, maar ik had wel een ‘kaas’burger waarvan de burger gemaakt was van een vegan kaasmengsel. Say whaaat! Mijn droom in burgervorm. Hier op de foto zie je bovendien een soort van pizza baguette, die was ook heerlijk!

Eervolle vermelding: The Leaky Cauldron

Op onze laatste dag moesten we nog even wat tijd doden. We zouden pas in de avond vliegen en besloten zonder plan een beetje door het centrum rond te gaan lopen. Ineens was daar een bord met een uil erop en de tekst “Leaky Cauldron - Magic Coffeeshop”. Voor alle Harry Potter fans onder ons: dit is PRECIES wat je denkt dat het is. Via een steegje en een trappetje naar beneden kom je in de ‘Lekke Ketel’ terecht, een koffiecafeetje onder de grond, helemaal ingericht in Harry Potter stijl. Uiteraard kun je er ook boterbier drinken en ze maken ook een vegan versie! Weliswaar zonder slagroom, maar de warme karamel-achtige drank is zonder witte toef erop ook al indulgent genoeg. Alle tafels in het zaakje hebben geen nummers, maar zijn gekoppeld aan een Harry Potter figuur. Wij zaten aan het Loena Leeflang tafeltje en daar was ik wel content over. Voor in het zaakje is een hoekje ingericht waar je wat Harry Potter spullen kunt kopen, maar die vond ik zwaar overprijsd.


Ik hoop dat je wat hebt aan mijn vegan-friendly tips voor Kraków! Ben jij weleens in Kraków geweest en heb je aanvullingen? Post ze hieronder in de comments!

 
 

Meer hotspots