Kokkerellen met Randy: vegan verrassingsrijst

Jaaa, het is zover! Randy’s receptenrubriek ‘Kokkerellen met Randy’ is een feit. Verwacht rechttoe, rechtaan comfort food. Niet te veel poespas, wél veel smaak. You didn’t know vegan could taste this good. En hoe kunnen we deze rubriek nu beter lanceren dan met het meest aangevraagde recept van Randy’s hand tot nu toe? Ik geef het woord aan Randy!

Foto’s: Kim de Jong

Foto’s: Kim de Jong

Een paar maanden geleden heb ik voor een van de evenementen van Lisa verrassingsrijst gemaakt. Het verrassende element aan dit gerecht is dat het, ondanks dat het er niet heel appetijtelijk uitziet, super lekker is. Dat koken niet moeilijk hoeft te zijn en/of veel tijd in beslag hoeft te nemen bewijst dit recept bovendien. De enige skills waarover je dient te beschikken zijn in een pan roeren en proeven. Na het evenement werd er behoorlijk vaak gevraagd of het recept gedeeld kon worden, dus: bij dezen!

RANDY’S VEGAN VERRASSINGSRIJST

Hoeveelheid: voor 4 grote eters of 6 kleine eters

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:

 • 275 g notenrijst

 • 450 g diepvries spinazie

 • 250 g ongezouten studentenhaver

 • 2 middelgrote rode uien

 • 1 klein teentje knoflook

 • 1 verse rode peper (of 2 tl sambal oelek)

 • 1 tl gemalen kurkuma

 • 2 tl kerriepoeder

 • 1 blokje groentebouillon

 • 3 tl olijfolie

 • gemalen seizoenspeper (naar smaak)

 • 6 el ketjap manis

Tip vooraf (erg belangrijk!):

Kook de rijst en volg hierbij de aanwijzingen die vermeld staan op het pak.

Bereiding:

Hak de uien in middelgrote blokjes, pers de knoflook en hak de verse peper in stukken (Let op! Er zijn altijd mensen die mayonaise al pittig vinden dus let op met de peper die je gebruikt wanneer je voor een groep kookt).

Zet een pan op het vuur en laat de olijfolie op temperatuur komen. Wanneer de olie heet genoeg is, voeg je de uien en de pepers toe en fruit je deze. Wanneer de uien en de pepers voldoende zijn gebakken, voeg dan de knoflook toe en bak deze even mee. Wanneer je te vroeg knoflook in de pan toevoegt, bestaat er een kans dat het verbrand en persoonlijk vind ik verbrande knoflook een van de meest smerige dingen op aarde. Pas daar dus mee op.

Verkruimel vervolgens het blokje bouillon boven de pan en voeg de kurkuma en kerriepoeder toe. Bak deze circa 30 seconden op laag vuur mee. De keuken zal ondertussen (wanneer je niets hebt laten aanbakken haha) gevuld zijn met een heerlijk kruidig aroma. Dit is het teken om de studentenhaver en de versgemalen peper toe te voegen en een minuut of twee mee te bakken. Wanneer de studentenhaver een minuut of twee door de pan is geroerd en even heeft kunnen knuffelen met de uien en specerijen, is het tijd om dit onwaarschijnlijke liefdesduo af te blussen met wat ketjap manis. Vervolgens mogen de diepgevroren spinazieblokjes in de pan gedeponeerd worden. De spinazie zal zo onder de indruk zijn van het liefdevolle tafereel dat zich al in de pan afspeelde, dat het spontaan zal smelten. Roer het geheel nog eventjes door en zet vervolgens een deksel op de pan. Laat de mix zo nog een minuut of 15 pruttelen op een laag vuur.

Men pakt de notenrijst en de uien-knoflook-peper-bouillion-specerijen-studentenhaver-spinazie mix en roert totdat de elk korreltje rijst een mooi kleurtje heeft.

Tijdens het evenement van Lisa is deze verrassingsrijst als salade geserveerd. Dit vind ik zelf het lekkerste, maar ook warm is deze rijst niet te versmaden. Warm kun je deze rijst bijvoorbeeld heerlijk serveren met geroerbakte broccoli of met groene asperges en een makkelijk groentesausje (misschien een goed idee om daar later een recept voor te delen?).

Nu rest je nog maar één ding: eet smakelijk!


Hebben jullie ook zo’n honger gekregen? Ik ben zo benieuwd wat jullie van Randy’s recept vinden! Tag je me wanneer je jouw versie van de verrassingsrijst deelt op Instagram? Vind ik suuuper leuk om te zien!